Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANDRA PERKOVIĆ:

Nebo mi je granica i trenutno mogu samo sebe pobijediti

Sandra Perković
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
24.08.2014.
u 11:30

Sandra je najmlađa atletičarka s pet velikih medalja, i to svih pet zlatnih.

Sandra Perković je na mitingu u Stockholmu potvrdila osvajanje malog dijamanta u disciplini bacanja diska. To joj je treći za redom i sa tri uzastopna osvajanja pridružila se Montsho (400 m), Cheruiyot (5000 m), Chemos (3000 m zapreke), Spencer (400 m prepone) i Spielgelburg (motka). Od atletičara triput za redom pobijedio je tek Kenijac Koech na 3000 m zapreke. No, rekorder po broju pobjeda u Dijamantnoj ligi je francuski motkaš Renaud Lavilleine koji je slavio na svih pet izdanja ovog natjecanja uključujući i ovu godinu. Od atletičarki jedina sa četiri pobjede za redom je Adams, kuglačica s Novog Zelanda.

Još barem deset godina

Sandra Perković ima tek 24 godine (Adams, primjerice ima 30, opp.), a već je do sada osvojila pet velikih medalja i to svih pet zlatnih (triput europska prvakinja, te jednom olimpijska i svjetska). Od 2010. godine ne zna za poraz na velikim atletskim natjecanjima. Ne zna što je to srebro i bronca. Od 2010. do danas samo četiri puta nije bila prva, a izborila je 29 pobjeda. Dvaput nije bila prva 2010. te po jednom 2013. (Zagreb) i 2014. (Glasgow).

Gdje su Sandrine granice i hoće li postati najbolja atletičarka svih vremena? To su pitanja koja si u posljednje vrijeme postavljaju atletski stručnjaci. Ukoliko ju posluži zdravlje, Sandra bi bez problema mogla bacati disk najmanje deset godina. U tih deset godina mogla bi maksimalno osvojiti 12 medalja, po pet europskih i svjetskih, te dvije olimpijske. Ukoliko osvoji svih 12 zlatnih medalja onda će i službeno postati najbolja svih vremena. Jer, takvu dominaciju nikad nitko nije imao.

No, ima još jako puno rekorda koje Sandra mora nadvisiti. Primjerice, ima puno atletičarki koje imaju osvojena dva i više svjetskih i olimpijskih zlata. A trenutno je broj jedan u povijesti ženske atletike Heike Drechsler s ukupno 18 medalja na velikim atletskim natjecanjima, od toga čak 11 zlatnih.

– Meni je samo nebo granica. Trenutno mogu samo sebe pobijediti – često govori Sandra.

No, ima tu još dosta motiva, rekorda, statistika koje Sandra može nadvisiti.

Statistike me ne zanimaju

– Mene te statistike previše ne zanimaju, sve dok se ne dogode – istaknula je.

Ipak, priznala je da joj je želja postaviti rekorde mitinga na svim stadionima na kojima se održava Dijamantna liga. Zasad nije vlasnica rekorda u Oslu, Parizu i Glasgowu. No, ta želja će joj se sigurno ostvariti u narednih nekoliko godina. A jedna možda neće nikad – srušiti svjetski rekord Gabriele Reisch – 76,80 metara. Veliki uspjeh za Sandru bio bi kada bi ušla na listu deset najboljih hitaca svih vremena. Deseto mjesto za sada drži Istočna Njemica Martina Hellman sa hicem 72,92 metara. Sandra je na EP-u u Zurichu prva nakon 22 godine prebacila 71 metar. Posljednja koja je prebacila 72 metra bila je Ilke Wyludda prije 25 godina (72,18 metara).

>> Sandra Perković novom pobjedom osigurala osvajanje Dijamantne lige

Komentara 4

KA
kajinx
01:43 25.08.2014.

Rekordi se trebaju podjeliti u dvije ere: Prije doping kontrole i Poslije doping kontrole ili Prije steroida i Poslije steroida.

KA
kajinx
02:00 25.08.2014.

Točno ime: Gabriele Reinsch. Rekord od 76.80 metara je postignut 9 VII 1988, a godine 1989 IAAF i Olimpijski Odbor potpisali deklaraciju o doping kontroli. Od 1995 IAAF pojačao kampanju, a 2003 je napisan World Anti-Doping Code.

KA
kajinx
02:05 25.08.2014.

Martina Hellmann je bacila disk 72.92 metara u augustu 1987.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije