potresni iskazi

Dr. Jokanović odbio je poroditi carskim rezom pa je beba umrla

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Dr. Jokanović odbio je poroditi carskim rezom pa je beba umrla
24.01.2012.
u 09:00
Dr. Ljubomir Jokanović uvjeravao je roditelje nakon što im je dijete hitno prebačeno na Rebro da će biti sve u redu, a kad je otac došao na Rebro, doktor koji je primio dijete rekao mu je da nema šanse da preživi.
Pogledaj originalni članak

– Otkucaji srca moje bebe počeli su padati oko 16 sati. Jedna od medicinskih sestara koje su gledale u CTG-zapis dok sam ležala u boksu rađaonice povikala je: “Ljudi nemojte da izgubimo dijete, zovite liječnika”. Došao je i rekao: “Zar ovdje nitko ne zna raditi svoj posao, ona će se poroditi normalno, kakav carski rez”! Ne znam u koliko je sati ponovno došao. Drugi put me stiskao po trbuhu, udario me po licu i pitao želim li roditi!? Ne znam je li me udario da me osvijesti jer me je jako boljelo ili nešto drugo... – potresno je bilo svjedočenje Marine M. (29), čiji je dječačić preminuo 20. travnja 2009., 22 dana nakon porođaja u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica radi višestrukog zatajenja organa.

Rekao joj da je debela

Zbog optužbe da je nesavjesnim liječenjem – zakasnjelim carskim rezom skrivio smrt njezine bebe na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u tijeku je proces dr. Ljubomiru Jokanoviću. Tereti ga se da je kao liječnik dežurne nadslužbe propustio uočiti fetalnu patnju djeteta i prekasno je odlučio da je se porodi carskim rezom. Tada su, naime, djetetu već propadale moždane i živčane stanice pa je dijete rođeno u stanju teške asfiksije.

– Kad sam se probudila poslije carskog reza, dr. Jokanović mi je kazao da ne smijem piti vodu, a nakon četiri dana pozvao me na razgovor i rekao mi da smo poslije bitke svi pametniji. Pitao me je za dijete, koje je bilo prebačeno u bolnicu Rebro, jer da on nije imao vremena pitati na Rebru što se događa s djetetom, svjedočila je zajedno sa suprugom Marina M. prošlog tjedna o najvećoj noćnoj mori svakog roditelja – gubitku djeteta. Njezin iskaz u bitnom je identičan istražnom iskazu. Krajem ožujka 2009. primljena je u bolnicu jer joj je termin porođaja prošao. Taj dan, 29. ožujka, specijalizantica joj je u 9 sati ujutro rekla da će ići u rađaonicu u 12 sati. Dobila je epiduralnu, koju je tražila, a u rađaonici je uz nju bio suprug te dvije specijalizantice.

Nitko nije smatrao da ima ikakvih problema dok djetetu oko 16 sati nisu počeli padati otkucaji srca. Tada je njezin suprug zamoljen da izađe, a optuženi ju je pregledao, rekao joj da je previše pretila i da će biti sve u redu. Oko 18 sati pokušao ju je poroditi koristeći zahvat laktom u trbuh i dalje smatrajući da nije nužan carski rez, za koju su je počeli pripremati tek oko 20 sati. Kako je svjedočio njezin suprug, dr. Jokanović ga je uvjeravao nakon što im je dijete hitno prebačeno na Rebro da će biti sve u redu, a kad je došao na Rebro, doktor koji je primio dijete rekao mu je da nema šanse da preživi...

Ne osjeća se krivim

Dr. Jokanović će obranu iznijeti na kraju suđenja. Ne osjeća se krivim za što je optužen. No, u istrazi se branio da je cijeli život posvetio struci i da mu je žao zbog gubitka djeteta. Tada je kazao da misli kako je fetalna patnja posljedica prevelike količine dripa, koju je Marini M. dala specijalizantica. Iako je rekao da rodilju pripreme u 20.10 sati za carski rez, branio se, anestetik je dobila tek u 20.50 sati, a dijete je porođeno u 21.10 sati.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

Avatar morski covik 1
morski covik 1
09:41 25.01.2012.

Dr, Jokanovic je i mene porodio... Bio je korektan, pazljiv i OK...

MO
montyphyton
09:44 24.01.2012.

iz vlastitog iskustva velim da je mito nužno želite li siguran porod..... ne vjerujte budalama koji pričaju o etici hrvatskih liječnika; na 100 ih je možda 1 moralan...

IN
internet
15:00 24.01.2012.

chemica nemoj zahebavat da ti je izbrisao komentar jer si pisala negativno o vinogradskoj?pa ovo je gore nego u sjevrnoj koreji