Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontrola

Akcija 'MESAR 2016': Uklonjeno 1.450 kg svježeg i smrznutog mesa

Mesnica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
27.05.2016.
u 12:48

Cilj operativne akcije bio je usmjeren na kontrolu podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke

Ukupno 1.450 kilograma svježeg i smrznutog mesa uklonjeno je iz mesnica tijekom akcije 'Mesar 2016' koju su na području splitsko-dalmatinske županije proveli Ministarstvo poljoprivrede, Sektor veterinarske inspekcije i službenici Ministartsva financija, Carinske uprave i Službe za mobilne jedinice.

Cilj operativne akcije bio je usmjeren na kontrolu podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke, izvijestili su iz Carine.

Pojačane mjere nadzora provodile su se na ukupno deset lokacija na području Splitsko-dalmatinske županije, za koje je postojala osnova sumnje da se na istima obavljaju radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet žive stoke i mesa te obavljanja registrirane djelatnosti. Nadzor je obuhvatio odobrene objekte  za klanje papkara, registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla - mesnice, te objekte koji obavljaju neregistriranu djelatnost – ilegalne klaonice, vezano za klanje domaćih životinja i stavljanje mesa na tržište, kao i označavanje i promet životinja namijenjenih klanju.

Tijekom nadzora u objektima je zatečeno meso koje potječe od životinja bez provedenog propisanog ante mortem pregleda životinja prije klanja i bez provedenog post mortem pregleda trupova zaklanih životinja poslije klanja. Zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti, bez ispravne prateće dokumentacije, čime nije bilo moguće utvrditi njegovu sljedivost. Nadzorom je utvrđeno i obavljanje djelatnosti klanja papkara bez ikakvog nadzora u ilegalnim klaonicama. Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi zatečeno meso s pripadajućim organima neškodljivo je uklonjeno.

>> Kinezi gnjevno demantirali da u Afriku izvoze ljudsko meso

Komentara 3

DU
Deleted user
13:45 27.05.2016.

Vjerojatno su uništili friško meso, a kojekakav šrot po trgovinama i dalje nesmetano ide u prodaju.

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
13:24 27.05.2016.

Predstava za javnost. Pitam se kakve je kvalitete meso koje se prodaje po trznim centrima.. 5-10-15 pa i vise godina po hladnjacama, uvezeno iz zemalja prkaticki sa otpada. sto smo sve pojeli bolje da ni ne znamo!

ZA
zambezi
13:56 27.05.2016.

Mogli su ga poklonit Zološkom vrtu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije