Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I 24 sata su dovoljna za vidjeti najbolje od najboljega

24h London

24h London
Foto: Sandra Veselinović
1/5
12.11.2015.
u 08:14

Čini se nerazumnim doći u London na jedan dan. Najmnogoljudniji i površinom najveći grad Europe zaslužuje puno više pažnje, nego li su skromna 24 sata. No, ponekad nemate izbora i morate se zadovoljiti vremenom koje vam je na raspolaganju. Na sreću i u tako kratkom roku sasvim je moguće pogledati neke od najvažnijih znamenitosti i osjetiti bilo grada...

Čini se nerazumnim doći u London na jedan dan. Najmnogoljudniji i površinom najveći grad Europe zaslužuje puno više pažnje, nego li su skromna 24 sata. No, ponekad nemate izbora i morate se zadovoljiti vremenom koje vam je na raspolaganju. Na sreću i u tako kratkom roku sasvim je moguće pogledati neke od najvažnijih znamenitosti i osjetiti bilo grada te počet razmišljati o skorom povratku.
S dnevnom Oyster (https://tfl.gov.uk/) kartom u džepu, koja pokriva autobusne linije u svim zonama i podzemnu željeznicu u prvoj i drugoj zoni, za samo £6,40 dostupana su vam sva mjesta navedena u ovom članku.
08:30
Dan započnite u laganom ritmu u jednoj od najposjećenijih četvrti grada, Westminsteru. Između stanica podzemne željeznice Victoria i St. James Park, u 1 Howick Place smjestile su se "Iris & June" (http://www.irisandjune.com/). Ovdje možete, uz jednu od najboljih kava u gradu i slasan sendvič od poširanog lososa i hrena ili kolač od šljiva, promatrati državne službenike kako u svojim besprijekornim kostimima i odijelima žure na posao u razna ministarstva ili Parlament.
09:00 
Niz Victoria Street ćete se spustiti do građevine, koja je dala ime cijeloj četvrti, Westminster Abbey (Westminsterska opatija). Nekada, u srednjem vijeku, riječ minster označavala je veliku crkvu. London je imao dvije, a benediktinska opatija bila je glavni orijentir na zapadu grada, koji je po njoj dobio ime Westminster (Zapadna crkva). Neki dijelovi opatije stoje na svome mjestu još od jedanaestog stoljeća, a njezina impresivna unutrašnjost čuva prijestolje na kojem su krunjeni svi engleski vladari od 1066. godine do danas s izuzetkom Edwarda V i Edwarda VIII. U njoj su i grobovi kraljeva i kraljica, kao što su Edward Ispovjednik, Krvava Mary i Elizabeta I, te mnogih uglednih građana monarhije.
Ovom prilikom nećete imati vremena za ulazak u crkvu, ali ćete svoju kolekciju fotografija popuniti prizorima kao što su njezini moćni tornjevi i kićeni, istočni portal.
Još ljepše fotografije krasit će susjedna Westminsterska palača, poznatija kao Parlament. I povijest ove palače seže u jedanaesto stoljeće, ali ono što danas možete  vidjeti izgrađeno je u devetnaestom stoljeću. Parlament je tada dobio i dvije kule, koje su danas poznate pod imenima kraljica Viktorije i Elizabete II. Ona Elizabete II svima je poznatija kao Big Ben i nemoguće je otići iz Londona, a da nemate barem jedan selfie sa slavnim satnim tornjem.
09:45
Podno Big Bena nalazi se Westminsterski most uz koji se smjestilo pristanište turističkih brodova, koji cijeloga dna i svakoga dna u godini plove rijekom Thames. Odaberite crveni kiosk kompanije City Cruises (http://www.citycruises.com/) i kupite kart u jednom smjeru do Tower of London. Za £9,90 vozit ćete se 45 minuta uz najzanimljivije obale jedne europske rijeke. Ovo je prilika za brz i udoban panoramski razgled uz duhovite komentare članova posade. Uz obale rijeke poredale su se znamenitosti poput Milenijskog kotača, hotela Savoy, egipatskog obeliska Kleopatrina igla, Sommerset House, galerije Tate Modern, Katedrale sv. Pavla, nebodera The Shard, najviše građevine na zapadu Europe. Bez obzira na to da li je ljeto ili zima u ovim prizorima možete uživati s otvorene palube broda ili zatvorenog salona s kafićem.
10:45
Brod će pristati uz Tower of London, utvrdu čija povijest seže u 1066. godinu, kada je na englesko prijestolje sjeo William Osvajač i udario temelje jednom od najmoćnijih kraljevstava svijeta. Pod zaštitom UNESCO-a, Tower of London je najznačajniji i najposjećeniji spomenik grada Londona. U njemu se čuvaju kraljevski dragulji i zbirka srednjovjekovnog oružja i oklopa, no najveću vrijednost predstavlja arhitektonski sklop, koji se postepeno gradio i razvijao više od 900 godina. Kraljevske odaje, kapele i tamnice vratit će vas promptno u neka davna vremena u kojima su netragom nestali "Prinčevi iz Towera", u kojima je Anne Boleyn ostala bez glave, a Colonel Blood pokušao ukrasti krunske dragulje. Mračne i zapanjujuće detalje vezane uz Tower otkrit će vam počasna, kraljevska straža, The Yeoman Warders. Časnici Kraljevskih, vojnih snaga s besprijekornom službom od minimalno dvadeset i dvije godine čuvari su današnjeg Towera. S glavnoga ulaza, svakih pola sata kreću obilasci pod njihovim stručnim i veselim vodstvom. Obilazak u njihovom društvu naša je topla preporuka.
Kupnja ulaznice od £22,50 na automatima ispred utvrde jednostavna je i brza.
13:00
Pređete li najslikovitiji most grada Londona, Tower Bridge, i krenete uzvodno uz rijeku Thames proći ćete pored Gradske vjećnice i ratne topovnjače HMS Belfast. Prije nego li uđete u prolaz Hayes Galeria-e bit ćete u prilici napraviti nezaboravne fotografije Tower-a i staklenih nebodera City-a. Iz Hayes Galeria-e, nekadašnjeg doka i skladišta preuređenog u zabavni i poslovni prostor, skrenite desno u Tooley Street i hodajte do njezinog vrha, gdje ćete na prvom semaforu preći ulicu i uz Southwark Cathedral spustiti se na Borough Market, najveću i najstariju gradsku tržnicu. Njezine tezge s gotovom hranom iz cijele Europe i nekih azijskih zemalja privlače u vrijeme ručka zaposlenike Citya i okolnih poslovnih zgrada. Odaberite nešto za sebe i ručajte "s nogu". Naša preporuka je wrap sa začinjenim kozicama i salatom u Applebee's Fish za samo £5,00.
Od tržnice nastavite šetnju uz Temzu, gdje ćete proći pored rekonstrukcije broda Sir Francisa Drakea, The Golden Hinde (Zlatna košuta), kojim je 1577. godine oplovio svijet. Slijede The Globe Theatre, rekonstrukcija kazališta u kojem je nastupala kazališna skupina Williama Shakespeare-a, te Tate Modern, moderna galerija smještena u zgradu nekadašnje termo elektrane. Ovdje ćete se preko Milenijskog mosta vratiti na lijevu obalu rijeke i napokon doći do građevine čija kupola dominira vizurom grada. Katedrala sv. Pavla, nekad poznata i kao East Minster, remek djelo je kasnog 17. stoljeća. U nju možete ući samo na trenutak, do rampe gdje se kupuju ulaznice, kako biste dobili sliku o njezinoj veličini i raskoši. Detaljan obilazak ostavit ćete za neku drugu priliku.
14:30
Vrijeme je za kratak odmor i osvježenje u vašem hotelu. U ovom razgledu to će biti moguće samo ako ste smješteni u zonama oko Katedrale, Bloomsbury-u ili oko Oxford ili Euston Street.
16:00
Nema "londonskijeg i britanskijeg" muzeja od British Musem, koji se smjestio na Great Russell Street. Najbliža autobusna stanica (1 minuta) mu je British Museum i na njoj staje samo autobus 98. Zatim slijedi autobusna stanica Museum Street (3 minute) na kojoj staju autobusi 1,8,19, 28, 38, 55, 171 i 242. Najbliže stanice podzemne željeznice su Russell Square (5 minuta) kroz koju prolazi plava Picadilly Line te Tottenham Court Road (10 minuta) kroz koju prolaze crvena Central Line i crna Northern Line.
Uđete li u muzej u 16:00 sati za obilazak ćete imati sat i pol. Naravno, ovaj ulazak će biti samo kako biste stekli dojam o njegovoj veličini i vidjeli neke od najpoznatijih eksponata. Niti tjedan dana vam ne bi bilo dovoljno kako biste pregledali sve što skriva jedan od najbogatijih muzeja svijeta. Jedna opcija je obilazak odjela koji vas najviše zanima ili obilazak nekih od remek djela Staroga vijeka smještenih u prizemlju zgrade. Odlučite li se za drugu opciju pođite do ulaza u zapadno krilo gdje se nalaze Kamen iz Rozete, skulpture s Partenona, skulpture s Mauzoleja u Halikarnasu i asirske skulpture i reljefi.
Ulaz u Britanski muzej je slobodan.
18:00
Želite li večer provesti u stilu, svakako ćete se uputiti na večeru u jedan od mnogobrojnih restorana s Michelinovim zvjezdicama, a zatim na predstavu mjuzikla na West Endu.
Mogli biste se iznenaditi koliko pristupačni znaju biti obroci u vrhunskim restoranima u vrijeme ručka ili prije početka kazališnih predstava. Pre Theatre Dinner Menu manji je od standardnog menija za večeru, a ideja je da ga je moguće servirati i konzumirati u sat vremena. Razni restorani na West Endu i u njegovoj okolici serviraju takvu laganu večeru.
Samo petnaestak minuta hoda od Britanskog muzeja u 34 Charlotte Street nalazi se naša preporuka, francuski restoran Pied à Terre (http://www.pied-a-terre.co.uk/). Ovdje za £40,00 (bez pića) možete uživati u dva vrhunska slijeda suvremene, francuske kuhinje.
Nikako se u Pied à Terre nemojte uputiti bez prethodne rezervacije.
19:00
Kazališta na West Endu godišnje pohodi oko 12 milijuna gledatelja. Većina predstava počinje u 19:30 sati. Kako biste večer nastavili u londonskom stilu, zaustavite crni taxi i odvezite se do odabranog kazališta za čiju predstavu ste karte kupili unaprijed. Vožnja vas neće doći više od £10,00. Naša preporuka je mjuzikl s najdužim stažem na pozornici. Les Miserables, Jadnici, (http://www.lesmis.com/uk/) prema djelu Viktora Hugo-a izvode se neprekidno na West Endu punih 30 godina. Obljetnica je proslavljena 08. listopada ove godine, a brojka je dovoljan komentar predstave.
19:30
Na kraju dugoga, londonskog dana bit ćete iscrpljeni i noge će vas boljeti kao nikada do sada, ali ćete u polumraku kazališta, zavaljeni u baršunasti naslonjač već planirati sljedeći posjet.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije