Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Paula Hawkins “Djevojka u vlaku”

Krimić o ubojstvu kao priča o očekivanjima koja društvo stavlja pred žene

Naslovnica knjige
Foto: arhiva Fraktura
06.06.2015.
u 12:40

Zbog svih slojeva koje nudi priča “Djevojka u vlaku” mnogo je više od običnog krimića, te nije čudno da je svjetska kritika rekla i: “Alfred Hitchcock za novi naraštaj”

Tri žene “pričaju” ovu uzbudljivu priču. Prva i najvažnija je Rachel. Njoj se raspada život: potonula je u alkoholizam, dobila otkaz, cimerici laže da svaki dan odlazi na posao, bivši muž sretan je u novom braku s tek rođenim djetetom...

Anna je ta “druga” žena. Ona u koju se zaljubio Rachelin muž, ona koja mu rodila dijete, ona koja živi život koji je Rachel željela. Treći vrh tog ženskog trokuta pripada Megan. Ona je žena iz susjedstva, živi u ulici u kojoj se nalazi kuća u kojoj je nekada živjela Rachel, a danas živi Anna. Ona je žena koju Rachel svaki dan gleda iz vlaka, žena o čijem sretnom životu, uz idealnog muža, mašta. No ona je i žena čija slika završi u crnoj kronici, žena koja nestaje... da bi, kada napetost dosegne vrhunac, bila tek odbačeno truplo.

To je pozornica na kojoj se odvija priča uzbudljivog krimića Paule Hawkins “Djevojka u vlaku” (Mozaik knjiga, urednik Zoran Maljković, prijevod Mirna Čubranić, 99 kuna). Uzbudljiv roman prvijenac je ove autorice koja se s njim odmah našla na prvom mjestu najprodavanijih knjiga u Britaniji i SAD-u. Taj brzopotezni uspjeh nije nimalo slučajan jer Paula Hawkins se poslužila (nazovimo to tako) skandinavskom formulom. Naime, kroz uzbudljivu priču o ubojstvu i otkrivanju ubojice autorica priča nešto sasvim drugačije. S jedne je to strane priča o voajerizmu, jer svatko od nas “virio” bi kroz prozor vlaka u tuđe živote, a s druge o alkoholizmu kao posljedici društvenih očekivanja koja se danas nameću ženama, jer obrazovanje, karijera, uspješan posao i brak nisu dovoljni ako se žena ne ostvari i kao majka. A upravo je nemogućnost majčinstva okidač koji Rachel gura u provaliju.

Zbog svih slojeva koje nudi ova priča “Djevojka u vlaku” mnogo je više od običnog krimića. Jedan od tih slojeva posebno je intrigantan, a tiče se svih triju žena, ali bilo bi krajnje nepristojno otkriti dio priče koji vodi k ubojici. Taj je dio toliko neočekivan, da je upravo on najzaslužniji za komplimente svjetske kritike, koji je između ostalog rekla i: “Alfred Hitchcock za novi naraštaj”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije